Партньори и дарители

Нито една кауза не може да съществува без подкрепа. Подкрепата може да се измерва в дарени ресурси, време, пари. За да се развива и осъществява кауза като „Пътуващите сандъчета“, много хора и организации са подарили част от своето внимание/време/ресурси, за да имат децата от страната достъп до нови книги, дори и под такава форма.

Партньори/дарители на книги

Един от първите дарители на книги за проекта е Библиотека при Нов Български Университет. Към момента сандъчетата на НБУ са 2.

В дарителска акция през декември 2014 г., по време на Софийски международен панаир на книгата, са събрани книги с подкрепата на Асоциация „Българска книга“ и ИКЕА. Събрани са над 250 издания, които пътуват в сандъчетата.

Всички български издатели, чиито книги са номинирани в Национална годишна награда „Бисерче вълшебно“ от 2014 година насам, даряват по 2 екземпляра от всяко заглавие за каузата. Сандъчетата с такива книги са обозначени със стикери „Бисерче вълшебно“, а заглавията можете да разгледате както в списъците тук, така и в сайта на наградата.

„Сдружение за градски читални“ чрез своя обект читАлнЯта редовно даряват книги от свои акции и приемат дарения от частни дарители за проекта. Голяма част от пътуващите сандъчета са обозначени със стикер „читАлнЯта“.

Дарителската акция на AzCheta.com и НЧ „Читалище.то 2014“ предостави на проекта средства за закупуването на нови заглавия.

Сред дарителите на книги са и Лидл България (с помощта на НМД), ученици от ЧОУ „Дрита“, писателите Румен Иванчев, Никола Райков, Георги Господинов, Цвета БрестничкаЦвета Белчева, Любов Миронова и др. Много голямо дарение за проекта направи и Англо-американското училище в София – над 300 тома с книги на английски език.

Частни лица също се включват в проекта – те изпращат издания по пощата или ги оставят в читАлнЯта в София. Ако и вие искате да дарите книги, пишете ни на мейл editors@detskiknigi.com, за да ви разкажем какво ни е необходимо.

Партньори/дарители на средства

За да поставим книгите в сандъчета и да ги подготвим за пътуване, са ни необходими средства. С тях закупуваме сандъчетата, подготвяме стикери, покриваме някои от пощенските разходи и понякога закупуваме по-скъпи заглавия, които трябва да бъдат в сандъчетата, но никой не ги е дарил.

До момента проектът се финансира от собствени средства на фондация „Детски книги“, както и от еднократна дарителска акция на AzCheta.com и НЧ „Читалище.то 2014“. 

Ако желаете да ни подкрепите финансово, може да го направите през PayPal или по банкова сметка:

Титуляр: Фондация „Детски книги“

IBAN: BG21FINV91501216063431

BIC: FINVBGSF

Банка: ПИБ АД

Партньори/дарители на ресурси

За да се направи една размяна на сандъчета (прави се на около 2-3 месеца), е необходимо да бъдат обработени всички получени заявки, да се разпределят сандъчетата като дестинации и да се уведомят в индивидуални имейли получател и изпращач. Координацията на близо 100 сандъчета отнема около 2 седмици, а времето е най-ценният ресурс.

До момента наши помощници при координацията са били Анна Попова (ББИА), Славена Маринова, Мирослава Илиева, Цветомила Димитрова. Основен координатор е Лора Филипова (фондация „Детски книги“).

Голяма част от книгите са регистрирани в сайта на световното Буккросинг движение – Bookcrossing.com. За регистрацията ни помагат Милена Златарова, Зорница Златарова и екип от доброволци, привлечени през платформата TimeHeroes.org.

Ако желаете да се включите в екипа на сандъчетата като доброволци, не се колебайте да ни пишете на editors@detskiknigi.com.