Често задавани въпроси

Защо да направя заявка за Пътуващо сандъче?
За да получите сандъче с детско-юношески нови книги, които пътуват, стоят за определено време (мин. 60 дни) на дадено място и продължават своя път към следващото. Програмата дава възможност на децата да се докоснат до нови четива, които липсват в библиотеките. Част от тях са включени в различни инициативи за насърчаване на четенето като Награда „Бисерче вълшебно“ (www.biserche.com).

Кой може да направи заявка?
Можете да направите заявка, ако сте библиотекар, учител или директор на детско заведение. Нямаме ограничения за вида на библиотеката – може да бъде регионална, общинска, градска, читалищна, училищна, в детска градина или в класна стая.

Какво ще ми струва поръчката на Пътуващо сандъче?
Към момента получателите заплащат таксата за получаване на сандъче по куриер. Изпращането е за сметка на следващия получател. Сумата за доставка варира в зависимост от избора на куриер, локацията, тежестта на отделните сандъчета. (Приблизително сумата варира между 7 и 13 лв.)

Как да разбера кога ще получа поръчаното сандъче?
Екипът на фондация „Детски книги“ (www.detskiknigi.com) ще се погрижи да ви изпрати уведомителен мейл кога и от кого ще получите своето сандъче. По същия начин ще научите и къде да изпратите своето сандъче, когато изтече срокът за ползване. (Моля, имайте предвид, че поради големия брой заявки, понякога се налага да изчакате известно време. Ние сме в непрекъснат процес на набиране на нови книги, оформяне на нови сандъчета, регистриране на заглавията в Bookcrossing, за да изпълняваме всички заявки.)

Какви са книгите в сандъчетата?
Книгите, включени в проект „Пътуващите сандъчета“ на ББИА, са сравнително нови заглавия. Те са разнообразни, за да покриват различни възрастови групи.

Книгите във всяко сандъче са различни, т.е. комбинирани са по различен начин. При подаването на заявката имате възможност да разгледате и да си изберете № на сандъчето, което искате да получите.

Част от сандъчетата са „Сандъчета с идея“, т.е. имате възможност не само да предложите на децата книги, но и игри към тях. Надяваме се, че скоро ще Ви зарадваме и със „Сандъчета за най-малките“, пълни с книги, развиващиигри и материали за родители.

Голяма част от заглавията са регистрирани в международната платформа на Bookcrossing, за да могат децата да проследяват къде пътуват книгите, да обменят мнения с приятелчета и да използват технологиите за връзка с книгите.

Колко пъти мога да подам заявка за получаване на сандъче?
Няма ограничения. Книгите в сандъчетата са различни, а и Вие имате право да изберете сандъче със заглавия, които Ви липсват. Единственото условие към момента е да сте в състояние да си покриете таксата за доставка.

С кого да се свържа при въпроси?
– открийте фейсбук-групата „Пътуващите сандъчета на ББИА“
– пишете на мейл editors@detskiknigi.com
– позвънете на тел. 0888801231